Veelgestelde vragen

HIeronder vind je een antwoord op vaak gestelde vragen. Als je nog andere vragen hebt, mag je ze altijd doorsturen naar info@bc-elisabeth.be.

Klik op een vraag om het antwoord te tonen.

Wat verandert er met de introductie van de Persoonsvolgende Financiering?

Er veranderen zaken aan het huidige systeem. Er komen ook een aantal nieuwigheden bij. We maken de overstap naar de Persoonsvolgende Financiering. Dit is een systeem met twee niveaus. Het basisondersteuningsbudget (BOB) is voor personen met een erkende handicap die lichte ondersteuning nodig hebben. Je krijgt dan een maandelijks bedrag om je ondersteuning te betalen. Met dit BOB betaal je onder andere je poetshulp en vervoerskosten. Heb je meer ondersteuning nodig, dan kan je een persoonsvolgend budget (PVB) aanvragen. Met dit geld kan je ondersteuning van een assistent, een dienst of een voorziening betalen. 

Voor nog meer info en de 4 pijlers van de PVF, neem je best eens een kijkje op de website van de minister van Volksgezondheid.

Ik krijg nu al ondersteuning van het Vlaams Agentschap voor Personen met een Handicap (VAPH). Wat verandert er voor mij op 1 januari 2015?

Voor jou verandert er nog niets. Je ondersteuning loopt op dezelfde manier verder. 

Ik ben erkend door het VAPH of de Intersectorale Toegangspoort (ITP) en sta nu op de wachtlijst. Ik krijg nog geen ondersteuning van het VAPH. Wat verandert er voor mij op 1 januari 2015?

In 2015 en de volgende jaren krijgen een aantal mensen op de wachtlijst een plaats of een budget. Er is hiervoor extra geld voorzien. 

Ik heb een handicap en heb nood aan ondersteuning. Ik ben niet erkend door het VAPH of de ITP. Wat verandert er voor mij op 1 januari 2015?

Ook voor jou verandert er in 2015 nog niets. Je kan gebruik maken van hulp die rechtstreeks toegankelijk is. Je hebt hier dus geen goedkeuring voor nodig. Het is ook mogelijk om een ondersteuningsplan op te stellen. Dit kan via een Dienst Ondersteuningsplan (DOP) of via een dienst maatschappelijk werk.

Onze nieuwsbrief